مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي-اورژانس115
مسموميت با مونوكسيد كربن كشنده ، اما قابل پيشگيري
جان باختن 5 نفر و مسموميت 117 نفر با قاتل خاموش سال گذشته در خراسان جنوبي
مسموميت با مونوكسيد كربن اغلب در پاييز و زمستان گزارش مي گردد و تغيير ناگهاني هوا و استفاده بيشتر از مواد سوختي جهت گرمايش مي تواند باعث مسموميت با مونوكسيدكربن در زمستان شود.
مونوكسيدكربن را قاتل بيصدا يا خاموش مي نامند زيرا شما نه ميتوانيد متوجه حضور آن در بدن خود شويد و نه ميتوانيد آنرا استشمام كنيد چون گاز مونوكسيدكربن، يك گاز بيرنگ و بدون بو است.اما شما با دانستن علايم آن ميتوانيد از مسموميت با اين گاز پيشگيري كرده و جان خود و خانواده خود را نجات دهيد.
طبق آمار اورژانس خراسان جنوبي سال گذشته طي 81 حادثه مسموميت با مونوكسيد كربن (co) 117نفر در استان دچار مسموميت شده و متاسفانه 5 نفر نيز جان باختند.
از لحاظ تعداد حادثه شهرستان نهبندان با 17 حادثه ، از لحاظ تعداد مسمومين شهرستان قاينات با 43 مسموم و از لحاظ تعداد فوتي شهرستان هاي بيرجند و قاينات هر كدام با 2 فوتي بيشترين آمار مسموميت با مونوكسيد كربن در استان را به خود اختصاص دادند.
بيشترين علل مسموميت با مونوكسيد كربن در استان استفاده از زغال و چوپ و روشن كردن وسايل گاز سوز غيراستاندارد در محيط بسته جهت گرمايش مي باشد و از ساير علل نيز مي توان به خوابيدن در كنار چاه موتور هاي گازوئيلي ، روشن بودن خودرو در پاركينگ و محيط سر بسته ، استفاده از پيكنيك جهت گرمايش در داخل خودرو و نشت گاز از لوله هاي دودكش بخاري ،آبگرمكن و پكيچ مي توان اشاره كرد.
علايم مسموميت مختصر با گاز منوكسيدكربن غير اختصاصي هستند و مانند علايم سرماخوردگي يا آنفولانزا و يا ساير مسموميتها است مانند: سردرد، تهوع، شكم درد، احساس ناخوشي، احساس زخم در گلو و سرفه خشك است. اما در مسموميت با منوكسيدكربن برخلاف سرماخوردگي ما تب نداريم.
نوزادان ، زنان حامله، سالمندان، افراد مبتلا به بيماريهاي خوني، بيماران با بيماري هاي قلبي يا ريوي گروه هايي هستند كه بيشتر در معرض عوارض ناشي مسموميت با مونوكسيد كربن مي باشند.
اولين و مهمترين اقدام براي نجات فردي كه دچار مسموميت با مونوكسيد كربن رساندن اكسيژن و هواي تازه به فرد است؛ به همين دليل به محض مشاهده فردي كه دچار مسموميت با co شده، بايد پنجرهها را باز كرد تا هواي تازه سريعاً وارد اتاق شود و در صورت امكان، فرد مسموم را از محل خارج نمايبد.
سپس منبع نشت گاز را بايد شناسايي و قطع كرد و سريعاً با اورژانس 115 تماس گرفته شود و تا رسيدن اورژانس هيچ خوراكي يا نوشيدني به فرد گاز گرفته داده نشود چون به دليل حالت تهوع احتمال خفگي بيشتر ميشود.
استفاده از از وسايل گرمايشي استاندارد، اطمينان از مكش كامل و مناسب لولههاي بخاري، بازبيني صحت كار وسايل گرمايشي و باز بودن مسير دودكش ضروري است.
همچنين از وسايل گازسوز و گرمايشي بدون دودكش نبايد استفاده كرد. دودكش بخاري هرچه كوتاهتر و مستقيم باشد، بهتر است و دودكشهاي بالاي پشتبام بايد داراي كلاهك مخصوص باشند و حداقل 75 سانتيمتر از سطح پشت بام بالاتر باشند.
در فصل سرما همه روزنههاي جريان هوا را در منزل يا محيط كار مسدود نكنيد. از نصب آبگرمكن در حمام خودداري شود.
اتومبيل را در پاركينگ دربسته به مدت طولاني روشن نگه نداريد و نحوه استفاده از وسايل گرمازا را بر اساس اقتضاي سن فرزندان، به آنها بياموزيد.
کپی لینک کوتاه خبر:
نظر دهید